Python Nedir ve Neden Python

Python Nedir ve Neden Python












Python programlama dili, Hollandalı bilgisayar programcısı Guido van Rossum tarafından yazılmıştır.




Hollandalı bir yazılımcı olan Guido Van Rossum tarafından yazılmış bir programa dili olan ve Amsterdam’da geliştirildiği bilinen Python için birçok yazılımcının yılan olan pitondan etkilenildiği yönünde görüşleri vardır. Fakat işin özü, pek de bu şekilde değildir. Bu yazılım dilinin geliştiricisi olan Guido, dilin adını 1969 – 1974 yılları arasında The Monty Python isimli komedi grubunun Monty Python’s Flying Circus adlı gösterisinden esinlenerek seçmiştir.4

Python Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

Birden fazla alanda kullanıldığı bilinen ve en güçlü, en dinamik programlama dilleri arasında yerini alan Python’un sahip olduğu özellikler ve bu özelliklere dair detaylar aşağıda verildiği gibidir.

  • Python yazılım dilinin öğrenilmesi oldukça kolaydır. Çünkü söz konusu yazılım dilinin oldukça basit bir yapısı ve tanımlanmış söz dizimi bulunmaktadır. Bu da bahsi geçen dilin bu denli kolay öğreniliyor olmasının en temel nedenidir.
  • Diğer programlama dilleri ile kıyaslandığında Python’un okunması oldukça basittir.
  • Öğrenmesi, okunması kolay olduğu gibi, kaynak kodu bakımından da oldukça kolaydır.
  • Python geniş bir kütüphaneye sahiptir. Çapraz platform uyumunun bulunması sayesinde ise, Windows, UNIX ve Macintosh gibi sistemler ile oldukça kolay taşınabilmektedir.
  • Python’un taşınabilir bir yapısı bulunduğu bilindik bir gerçektir. Bunun en büyük göstergesi ve sonucu, bütün platformlarda aynı arabirime sahip olduğunun bilinmesidir. Buna ek, söz konusu programlama dilinin birçok donanım platformlarında kullanılabileceğini söylemek de mümkündür.
  • Python genişletilebilir bir yapıya sahiptir. Yorumlayıcıya, alt düzey modüllerin eklenmesi mümkündür. Ayrıca eklenmesi mümkün olan bu modüllerin, programcıların araçlarının daha performanslı bir şekilde çalışması amacı ile yenilebilmesini mümkün kıldığı da bilinmektedir.
  • Birçok önemli ticari veritabanlarına Python programlama dili ile bağlantı inşa edilebildiğini söylemek mümkündür.
  • Zamanlı çöp toplama özelliği bulunmaktadır.
  • İnteraktif modu bulunmaktadır. İnteraktif mod sayesinde, hata ayıklanmasına izin verildiğini ve bu bağlamda bir avantaj elde edildiğini söylemek mümkündür.
  • Python, ölçeklendirilebilir bir yapıdadır. Kabuk script yerine, büyük programlar için çok daha iyi bir yapı ve destek sağladığını söylemek mümkündür.
  • Python’un kaynak kodunun kolay olduğu gibi, bahsi geçen kodun bakımının gerçekleştirilmesi de oldukça kolaydır.

Python programlama dili, C ve C++ gibi programlama dillerinin aksine, yorumlayıcı ( yani Interpreter ) bir dildir. Bu sebeple söz konusu dilin toplamaya ihtiyaç duyulmadan kullanılabilmesi ve bu durumun avantajı olarak hılı bir şekilde uygulama yapılabilmesi mümkündür. Ancak, programa dillerinden birini dahil bilmeyen kişilerin, Python anlama hızının neredeyse okuma hızına denk olacağı da göz ardı edilmemelidir.

Python’un arındırılmış olan söz dizimi sebebi ile, Python ile yazılmış olunan bir programı okumak da, doğrudan bir program yazmak da diğer dillere kıyasla oldukça basittir. Buna ek, söz dizimi sadece girintilere bağlı olarak kaldığı için, uygulamayı geliştiren kişilerin ekstra zaman harcaması durumu ortadan kalkmaktdır.

Python Dilinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Python, en genel anlamda yorumlamalı, nesne yönelimi, etkileşimli ve yüksek seviyeli olan bir programlama dilidir. Bu dilin, özellikle bilim ve teknoloji sanayisinde önemli bir rol oynadığını söylemek mümkündür. Buna ek bahsi geçen dilin kullanım alanları aşağıda verildiği gibidir.

  • Bilim ve teknoloji ile ilgili olan bilgi sanayisinde,
  • Uluslar arası alanlarda,
  • Askeri savunma alanlarında,
  • Hacking network sistemleri üzerinde,

Python kullanılması mümkündür. Bu programlama dilinin 1991 yılında çıkmış olması ise, ne denli köklü olduğunun bir göstergesidir.


Python'da bir şey yazmak için '  print("....")  ' kodunu kullanırız.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hücrenin Organelleri

7. Sınıf Sosyal Bilgiler 1. Ünite